Barcelona Cultura
Festes
Featured Video Play Icon
La rica vida associativa i la llarga tradició en cultura popular de Barcelona es manifesten durant l’any en tota mena de celebracions. Des de les grans festivitats de la ciutat (Santa Eulàlia al febrer o La Mercè al setembre) fins a les festes tradicionals o les festes majors dels barris, algunes d’aquestes celebracions han esdevingut cites imprescindibles per a tota la ciutadania. Al web de cultura popular de l’Ajuntament de Barcelona trobareu tota la informació sobre aquest àmbit.

Un dels problemes que plantegen les dades de participació a les festes és que molts dels esdeveniments se celebren a l’espai públic i en la majoria dels casos només es disposa d’estimacions fetes pels serveis de mobilitat i seguretat.

En el cas de les festes de la Mercè, l’Institut de Cultura de Barcelona va iniciar fa uns anys un treball per disposar de sistemes més rigorosos per estimar la participació ciutadana a les activitats. En aquest sentit, l’última acció que s’ha dut a terme ha estat la instal·lació de sensors tèrmics als accessos del parc de la Ciutadella i del castell de Montjuïc, que han permès tenir dades més fiables dels espais en què és més complex calcular el públic assistent. A l’Informe de participació Mercè 2016 trobareu més informació sobre aquest tema.

Ara bé, es tracta de solucions d’un cost molt elevat que no sempre estan a l’abast dels organitzadors. Per tant, més que estendre aquests sistemes a altres esdeveniments, el que cal és definir uns indicadors per a la cultura popular que vagin més enllà de les dades de participació.