Barcelona Cultura

10 anys d’enquesta de museus


Una nova eina per explicar i compartir coneixement

L’Institut de Cultura de Barcelona presenta una nova eina per visualitzar els resultats de 10 anys de l’enquesta de públic dels museus de Barcelona. Aquesta eina interactiva, permet veure com han evolucionat les dades, i ofereix la possibilitat de creuar les diferents variables (procedència, edat, sexe, acompanyants, etc.) de manera dinàmica i intuïtiva.

L'enquesta de públic als visitants individuals dels museus és una enquesta que promou i coordina l’Institut de Cultura de Barcelona des de 2014, i que cada any ha anat adquirint major reconeixement. Tot i ser una enquesta pensada inicialment per conèixer el públic dels museus, s’hi han anat incorporant progressivament alguns centres d’arts visuals.

L’univers d’estudi de l’any 2023 engloba 3,5 milions de visitants individuals de 19 centres de diferents titularitats (Ajuntament de Barcelona, Generalitat de Catalunya i diversos consorcis i fundacions). El 2024 està previst que s’hi incorporin les dades de 4 centres més: Museu Nacional d’Art de Catalunya, Fabra i Coats Centre d’Art Contemporani, Centre Martorell d’Exposicions i Museu d’Arqueologia de Catalunya.

En conjunt, en els 19 centres s’han realitzat més de 49.000 enquestes.

Resultats 2023

Les dades de l'enquesta de 2023 indiquen que:

  • Hi ha hagut un increment notable dels visitants estrangers procedents de fora d’Europa. En conjunt, dues terceres parts procedeixen de l’estranger. Els residents de fora d’Europa assoleixen el percentatge més alt des de la pandèmia, i tenen un pes important els visitants dels Estats Units.

  • Més de sis-cents mil visitants són públic local. Tot i que en termes relatius el pes del públic local segueix la tendència a la baixa des de la pandèmia (amb l’excepció del Monestir de Pedralbes i la seu Montcada del MUEC, que continuen tenint una proporció de públic local molt superior a la d’estranger), en termes absoluts es manté respecte els darrers anys.

  • El públic és majoritàriament femení i lleugerament més envellit que els darrers anys. Només en tres museus els homes que els visiten superen a les dones: el castell, el MUHBA –Pl. del Rei i el Museu Marítim. I en general, les persones visitants tenen una edat mitjana que ronda els 42 anys. El públic de 40 i més anys ha passat de suposar el 40% l’any 2019 a més de 50% l’any 2023.