Barcelona Cultura

L’impacte de la gratuïtat en els museus


La gratuïtat dels museus estimula la freqüentació? Aquesta és una pregunta que el sector del patrimoni cultural es planteja des de l’inici dels temps.

El passat 8 d’octubre va tenir lloc a l’auditori del MACBA una jornada a l’entorn d’aquest tema organitzada per l’Observatori dels Públics del Patrimoni Cultural de Catalunya.

En el marc d’aquesta jornada l’Institut de Cultura va fer una presentació del cas de la Nit dels Museus com a exemple d’una activitat gratuïta que atrau una considerable quantitat de públic en una sola nit.

A partir de l’exploració de dades de diferents enquestes, es va analitzar el perfil del públic de la Nit dels Museus de Barcelona i es va comparar amb el d’altres activitats culturals, tant gratuïtes (Festival Mercè Arts de Carrer, activitats de centres cívics) com de pagament (Grec Festival de Barcelona).

L’anàlisi de les dades sembla avalar la hipòtesi que la gratuïtat estimula la participació de les persones que ja accedeixen a activitats culturals de pagament però que, com a única mesura, no contribueix a diversificar la tipologia del públic.

Podeu veure la presentació del cas de la Nit dels Museus que es va fer en el marc de la jornada, i també podeu consultar l’informe complet de l’enquesta de la Nit dels Museus 2017 en aquest mateix web.