El 2018, l’Institut de Cultura ha apostat pel treball en xarxa dels museus i pels projectes de proximitat, amb l’objectiu d’apropar la ciutadania a aquests equipaments i augmentar la seva presència en la dinàmica cultural de la ciutat.
3 de cada 4 centres de primària i secundària de Barcelona han visitat algun d’aquests museus (curs 2017-18).
El conjunt d’equipaments ha rebut més de 4,6 milions de visitants.
Algunes iniciatives i activitats de ciutat es consoliden com a veritables esdeveniments de rellevància. És el cas de la Nit dels Museus, que ha superat els 200.000 participants, o del Big Draw que, per primera vegada, s’ha presentat com una festa ciutadana del dibuix arribant a tota la ciutat:
- iN MUSEU (Dissabte 3 de febrer de 2018). Segona edició de la jornada de descoberta dels espais restringits d’11 museus de Barcelona. 3.197 persones, organitzades en 172 grups, van visitar les reserves de col·leccions, els tallers de restauració, i altres espais d’accés restringit de la mà de guies experts i de conservadors, restauradors, documentalistes i altres professionals dels museus.
- ENTRE TALLERS I MUSEUS (Diumenge 6 de maig de 2018). A diferents museus de la ciutat té lloc la proposta Entre Tallers i Museus, una iniciativa de L’A-FAD (Associació d’Artistes i Artesans del FAD) i l’Institut de Cultura en la qual, per primer cop, participen 11 artesans i 11 museus amb diferents masterclasses, per redescobrir oficis artesans relacionats amb diferents disciplines vinculades als fons i col·leccions dels museus.
- LA NIT DELS MUSEUS (Dissabte 19 de maig de 2018). 82 centres de Barcelona i l’Àrea Metropolitana prenen part en la catorzena edició de la Nit dels Museus. Hi participen un total de 203.060 persones, de les quals 180.899 a la ciutat de Barcelona. Per tercer any consecutiu la Nit posa el focus en les diverses propostes elaborades conjuntament entre les Fàbriques de Creació i onze museus de la ciutat. Un seguit de creacions artístiques originals aporten un punt de vista diferent a l’hora de percebre i entendre el patrimoni.
- Vè CONGRÉS INTERNACIONAL D’ACCESSIBILITAT A MUSEUS I PATRIMONI (14, 15 i 16 de juny de 2018). Durant tres dies Barcelona es va convertir en l’epicentre del debat entorn a l’educació i accessibilitat als equipaments culturals museístics i patrimonials. Aquesta cinquena edició, coorganitzada, entre d’altres, per l’Institut de Cultura de Barcelona, va comptar amb més de 200 participants procedents d’Europa, Amèrica Llatina, Espanya i Catalunya. Al Congrés s’hi van presentar grans projectes internacionals com la política d’accessibilitat del Musée du Quai-Branly de París, del Victoria & Albert Museum de Londres, o de diferents museus belgues.
- BIG DRAW (Diumenge 28 d’octubre 2018). Al llarg de la jornada Barcelona Dibuixa adults, joves i famílies participen de 41 tallers gratuïts per experimentar el món del dibuix a cinc zones de la ciutat, al voltant de museus i altres entitats. Com a novetat, en aquesta novena edició el Big Draw s’expandeix per la ciutat, als barris de La Ribera, Santa Caterina i Sant Pere, Parc de Montjuïc, El Raval, El Parc i La Llacuna del Poblenou, El Clot i Parc del Fòrum. Dels 22.050 participants, la zona Picasso va ser la que va aplegar-ne més, 12.764 , seguida de la zona Montjuïc, amb 5.740 participants.
- APROPA CULTURA. Al llarg de l’any 2018 els museus de l’Institut de Cultura de Barcelona han rebut 4.021 persones usuàries del programa Apropa Cultura, organitzades en un total de 290 grups de diferents entitats que treballen per a la inclusió social. Les activitats més concorregudes han estat les ofertes pel Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes (955 usuaris), les del Castell de Montjuïc (784 usuaris) i les del Museu Etnològic i de Cultures del Món (750 usuaris). Els grups majoritaris han estat els de salut mental i discapacitat intel·lectual.
Trobareu més informació al web de premsa de l’Institut de Cultura de Barcelona.