Barcelona Cultura

Covid-19 i museus: les dades al dia


Segons l’evolució setmanal de visitants, els museus de Barcelona recuperen públic. La setmana del 5 a l’11 de juliol la xifra ha superat els 27.000 visitants. Encara som lluny, sens dubte, dels més de 64.000 que van visitar aquests centres el mateix període de 2019, però poc a poc la corba puja de manera sostinguda, esquitxada aquí i allà per un seguit de pics que es corresponen amb les jornades de portes obertes.

Si bé és cert que des del mes de maig i sobretot al juny l’afluència de públic estranger s’ha disparat (en només un mes hem passat de 5.000 a més de 15.000 visitants estrangers setmanals), també ho és que les oscil·lacions de les corbes s’expliquen en gran mesura per les jornades de portes obertes: el públic local les aprofita, i molt. Això es va fer especialment palès durant la celebració de la Nit dels Museus, el 15 de maig, una jornada de portes obertes extraordinària que va fer que el nombre de visitants s’enfilés aquella setmana fins als 28.344, el valor més elevat de l’any a dia d’avui. D’aquests, gairebé 16.000 residien a Barcelona (es doblava així el nombre de barcelonins que havien visitat els museus la setmana anterior). Una resposta massiva que consolida la diada i demostra l’interès que desperta a casa nostra.

A les envistes d’una cinquena onada que pot fer capgirar les coses, sembla que la tendència iniciada al maig de moment es manté: el nombre d’estrangers augmenta, la gratuïtat segueix tenint un pes considerable en el nombre de visitants (sobretot locals) i, en conjunt, augmenta significativament la recaptació econòmica derivada de la venda d’entrades. Bones notícies, doncs, per als museus de la ciutat: la recuperació continua.